Toolbox

Welkom op de toolbox van Jeugdwerk Tegen Racisme!

Deze toolbox biedt jou en je werking heel wat nuttige tools en methodieken om racisme en discriminatie bespreekbaar te maken en aan te pakken.

Hoe ga je als jeugdwerker om met racisme en discriminatie? Hoe werk je met kinderen en jongeren rond groepsdynamiek en positieve identiteitsontwikkeling? Hoe maak je privileges en racisme zichtbaar en bespreekbaar? Hoe kunnen kinderen, jongeren en jeugdwerkers reageren op racisme? En hoe kunnen jeugdwerkers slachtoffers van racisme bijstaan, nazorg bieden en hun veerkracht versterken?

Deze toolbox op maat van jeugdwerkers biedt daarop een antwoord met een ruim aanbod aan tools waarmee je meteen aan de slag kan in je werking. Gericht op zoek naar spellen en methodieken die bruikbaar zijn in jouw specifieke context? Raadpleeg tools volgens leeftijd, thema of niveau en vind meteen heel wat relevant materiaal!

Verschillende thema’s komen aan bod: van privileges over reageren op racisme tot dekolonisering. Er zijn minder (tijds)intensieve tools, die bijvoorbeeld de groepsdynamiek in vraag stellen (verkennend) en intensievere tools die het thema racisme in de kern aansnijden (verdiepend) en meer tijd en nabeschouwing vragen.

De toolbox biedt tot slot materiaal om aan de slag te gaan met kinderen uit de lagere school, het middelbaar en jongeren ouder dan 18 jaar.

Deze toolbox is een work in progress, we voegen geregeld extra materiaal toe. Houd deze pagina dus zeker in de gaten!

Foutje ontdekt? 
De toolbox bevat heel wat links. Werkt er eentje niet? Laat het ons dan meteen weten via de contactpagina!