Nieuws

Laat jouw stem horen tegen racisme en discriminatie!

Op 21 maart is het zover, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie! Het blijft belangrijk om van ons te laten horen. Laat daarom nu al je stem luid klinken en voer de komende maand mee actie!
Kinderen en jongeren worden regelmatig slachtoffer van racisme en discriminatie. Het heeft een immense impact op hen en het zorgt voor kwetsingen en traumatische ervaringen op lange termijn.
Uit De Marge vzw lanceert daarom een digitale campagne tegen racisme en discriminatieπŸ“£ Vanuit het jeugdwerk moeten we racisme actief mee bestrijden en zorg voorzien voor kinderen en jongeren die daarvan het slachtoffer zijn.

Voer mee actie tegen racisme en discriminatie en laat je stem horen!

Wat kan jij doen?

πŸ‘‰ Zet je Facebookprofielfoto alvast helemaal in het teken van 21 maart met onze filter.

πŸ‘‰ Gebruik onderstaande templates om jouw boodschap of actie te verspreiden! Waarom kom jij op tegen racisme en discriminatie? Wat moet er veranderen? Of heb je misschien een foto van een actie die je organiseerde? …
We werken met kleurrijke sjablonen waarop je gemakkelijk je quote (en/of foto) kan toevoegen en meteen kan verspreiden. Spreek ook anderen aan om mee hun stem te laten horen!

Je kan gemakkelijk via gratis tools als Canva een foto of quote op de template aanbrengen.
Hulp nodig? Contacteer lynn.symons@uitdemarge.be, we helpen je graag verder als het niet lukt!

πŸ‘‰ Communiceer met de hashtags #jeugdwerktegenracisme en #21maart.

πŸ‘‰ Word ambassadeur van Jeugdwerk tegen racisme en breng jouw getuigenis rond racisme en discriminatie.

πŸ‘‰ De week vΓ³Γ³r 21 maart is de Γ©chte actieweek. Elke dag blikken we met één van de sprekers en experten terug naar de studiedag Jeugdwerk tegen Racisme en publiceren we hun speech. Tot slot volgt de aftermovie van het panelgesprek met jongeren en jeugdwerkers.

πŸ‘‰ In het weekend van 20 en 21 maart maken we onze actie ook offline zichtbaar met een stoepkrijtactie. Krijt #jeugdwerktegenracisme op de stoep, in jouw werking met kinderen en jongeren, …, maak er een foto van en deel op sociale media met de hashtag.

En verder?

πŸ‘‰ Onderteken met je organisatie de visietekst tegen racisme in het jeugdwerk en schaar je mee achter Jeugdwerk tegen racisme!

πŸ‘‰ Concreet aan de slag tegen racisme en discriminatie in jouw werking? Neem zeker ook een kijkje op onze website van het Netwerk Antiracisme en Discriminatie. Je vindt er onder meer een uitgebreide toolbox om meteen met je kinderen en jongeren aan het werk te gaan, heel wat literatuur en relevant vormingsmateriaal.

Lees meer:

  • Azabar, S. (27 januari 2021). Wat het jeugdwerk kan doen tegen racisme. Sociaal.net.
  • De Roover, A. (8 december 2020). Dertig jeugdwerkorganisaties richten netwerk tegen racisme op. Formaat.be & Formaat Magazine.
  • Barrie, M. & Hintjens, F. (12 oktober 2020). Sociaal werk moet strijden tegen racisme. Sociaal.net.
  • Logtman, S. (6 oktober 2020). 7 eye-openers voor meer inzicht in racisme en discriminatie. Atlas Magazine.
  • School jezelf bij over racisme met deze boeken, docu’s en podcasts. (2020). Knack.
  • Van Garderen, F. (19 maart 2019). Jongeren over racisme: β€œIk vraag mij weleens af: β€˜Hoelang ga ik die opmerkingen nog kunnen slikken?’”. De Morgen.