Nieuws

Projectweek #JeugdwerkersTegenRacisme

In het kader van de internationale week tegen racisme – van 21 tot 26 maart – organiseerde Roots samen met enkele lidverenigingen en in partnerschap met Formaat de thematische projectweek #JeugdwerkersTegenRacisme.

Het project wilde een platform geven aan jeugdwerkers die zich uitspreken tegen racisme. Het doel van de projectweek was om hun stem te versterken en hun ervaringen te delen met de buitenwereld. Dat gebeurde onder andere door middel van videoboodschappen die werden uitgezonden op verschillende kanalen.
🔎 Bekijk hier de getuigenissen van Don Pandzou (Waka Waka Generation), Nisrine (Pep), Eric Mavinga (Violencia), Salim (Jeugdhuis Fleks) en Aïcha (vzw Kiddo’s).

De week werd afgesloten met een panelgesprek over racisme en discriminatie. Verschillende jeugdorganisaties gingen er met elkaar in gesprek. Vanuit hun eigen ervaringen hadden ze het over uitdagingen en oplossingen.
🔎 Herbekijk het panelgesprek via deze link.

Laat jouw stem horen tegen racisme en discriminatie!


Op 21 maart is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Vanuit het Netwerk Antiracisme en -Discriminatie laten we opnieuw van ons horen en zetten we de stem van kinderen en jongeren, jeugd(welzijns)werkers en professionals centraal.

Het blijft belangrijk om van ons te laten horen. Kinderen en jongeren worden regelmatig slachtoffer van racisme en discriminatie. Het heeft een immense impact op hen en het zorgt voor kwetsingen en traumatische ervaringen op lange termijn.
📣 Vanuit het jeugdwerk moeten we racisme actief mee bestrijden en zorg voorzien voor kinderen en jongeren die daarvan het slachtoffer zijn.

Voer mee actie tegen racisme en discriminatie!

👉 Communiceer mee met de hashtags #jeugdwerktegenracisme en #21maart.

👉 We voorzien templates zodat jij jouw boodschap kan verspreiden. Waarom kom jij/Waarom komt jouw organisatie op tegen racisme en discriminatie? Wat moet er veranderen? …

👉 Laat jouw stem klinken tegen racisme en discriminatie en breng je getuigenis. We verzamelen verschillende getuigenissen over racisme en brengen een portrettenreeks waarin we kinderen, jongeren, vrijwilligers, jeugdwerkers aan het woord laten.

  • Breng je graag jouw verhaal en wil je graag jouw stem laten horen tegen racisme en discriminatie? Zijn er kinderen en jongeren in jouw jeugdwerking of organisatie die graag zouden willen getuigen? Laat het ons zeker weten via de contactpagina of stuur een mailtje naar lynn.symons@uitdemarge.be!

👉 Zet een lokale actie op. We zetten lokale acties en good practices mee in de kijker. Organiseert jouw jeugdwerking of organisatie een actie of ga je in de aanloop naar 21 maart specifiek aan de slag rond het thema? Contacteer ons via de contactpagina of stuur een mailtje naar lynn.symons@uitdemarge.be!

👉 Concreet aan de slag tegen racisme en discriminatie in jouw werking? Neem zeker ook een kijkje in de uitgebreide toolbox om meteen met je kinderen en jongeren aan het werk te gaan, heel wat literatuur en relevant vormingsmateriaal.

👉 Onderschrijf mee de eisen van het Platform 2103 en doe mee aan de lokale acties op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel.

👉 Onderteken met je organisatie de visietekst tegen racisme in het jeugdwerk en schaar je mee achter Jeugdwerk tegen racisme!

🔎 Meer info of vragen? Contacteer ons dan via de contactpagina of stuur een mailtje naar lynn.symons@uitdemarge.be.

Laat ons opnieuw massaal actie voeren!

Racisme: Stop de pijn

Op 21 maart lanceren Uit De Marge vzw en Naima Charkaoui het kinderboek ‘Racisme: Stop de pijn’, een boek (9+) voor iedereen die de pijn van racisme wil stoppen: kinderen die er zelf mee te maken krijgen én kinderen die een bondgenoot willen zijn. Het leert je hoe racisme eruit kan zien, dat racisme kwetsuren veroorzaakt, en hoe je ermee omgaat. Je kan het in je eentje lezen, met een vriendin of vriend of samen met een volwassene – een ouder of opvoeder, een leerkracht, een leider of leidster in de jeugdvereniging. Stop de pijn. Begin met dit boek.

>> Check meer info op deze pagina.

Lees meer:

  • Felten, H. & Broekroelofs, R. (3 maart 2022). Lessen over discriminatie op basisschool kunnen nog beter. Sociale Vraagstukken.
  • Azabar, S. (27 januari 2021). Wat het jeugdwerk kan doen tegen racisme. Sociaal.net.
  • De Roover, A. (8 december 2020). Dertig jeugdwerkorganisaties richten netwerk tegen racisme op. Formaat.be & Formaat Magazine.
  • Barrie, M. & Hintjens, F. (12 oktober 2020). Sociaal werk moet strijden tegen racisme. Sociaal.net.
  • Logtman, S. (6 oktober 2020). 7 eye-openers voor meer inzicht in racisme en discriminatie. Atlas Magazine.
  • Bogaerts, N. & Develtere, L. (24 juni 2020). Armoede en racisme: ‘Heel wat jongeren zijn het kotsbeu’. Sociaal.net.
  • School jezelf bij over racisme met deze boeken, docu’s en podcasts. (2020). Knack.
  • Het middenveld is meer waard dan je denkt. Samen tegen racisme. (4 december 2019). Uit De Marge vzw & Chirojeugd Vlaanderen.
  • Van Garderen, F. (19 maart 2019). Jongeren over racisme: “Ik vraag mij weleens af: ‘Hoelang ga ik die opmerkingen nog kunnen slikken?’”. De Morgen.