Nieuws

Omzendbrief over professioneel profileren

Minister Verlinden stelt in een nieuwe omzendbrief het ‘handelingskader professioneel profileren’ voor om proactieve identiteitscontroles te professionaliseren. Het gaat om politiecontroles van burgers zonder dat daarbij een strafbaar feit werd vastgesteld.

Bij proactieve politiecontroles bestaat het risico op discriminerende of etnische profilering. Zo’n profilering doet afbreuk aan de legitimiteit en de daadkracht van de politie en heeft een grote impact op de gecontroleerde burgers. Ze leidt bovendien tot een zorgwekkende polarisering in de samenleving, waarbij bepaalde burgers of groepen zich niet (langer) herkennen in het optreden van de politie. Hoewel dergelijke discriminerende praktijken verboden zijn, vormen ze nog steeds een probleem, zoals de omzendbrief erkent.

Lees hier meer over de omzendbrief.

Vier principes om effectief en efficiënt te controleren

De omzendbrief schuift vier principes naar voren:

  • Een rechtvaardige selectie
  • Uitleggen waarom je controleert
  • Respectvol omgaan met de gecontroleerde persoon
  • Opbouwend reflecteren

Helend Schrijven

Met de toolkit Helend Schrijven geeft Habiba Boumaâza, inhoudelijk medewerker bij Kif Kif, workshopsgevers de middelen in handen om een cursus rond racisme-ervaringen op te zetten.

Tijdens de workshop gaan deelnemers gedurende 4 sessies aan de slag met schrijfopdrachten gericht op het leren verwerken van racisme-ervaringen. Dit doen deelnemers door te schrijven maar ook door het delen van hun verhalen.

“Ik vond alleen maar opleidingen die omstaanders leren hoe ze met racisme moeten omgaan. Maar een cursus waarin je racisme-ervaringen leert verwerken? Die bestond gewoon nog niet” – Habiba Boumaâza

Tijdens een interview met sociaal.net praat Habiba Boumaâza over haar motivatie, de projecten van Kif Kif en de kracht van het schrijfproces.

Laat jouw stem horen tegen racisme en discriminatie!


Op 21 maart is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Vanuit het Netwerk Antiracisme en -Discriminatie laten we opnieuw van ons horen en zetten we de stem van kinderen en jongeren, jeugd(welzijns)werkers en professionals centraal.

Het blijft belangrijk om van ons te laten horen. Kinderen en jongeren worden regelmatig slachtoffer van racisme en discriminatie. Het heeft een immense impact op hen en het zorgt voor kwetsingen en traumatische ervaringen op lange termijn.
📣 Vanuit het jeugdwerk moeten we racisme actief mee bestrijden en zorg voorzien voor kinderen en jongeren die daarvan het slachtoffer zijn.

Voer mee actie tegen racisme en discriminatie!

👉 Communiceer mee met de hashtags #jeugdwerktegenracisme en #21maart.

👉 We voorzien templates zodat jij jouw boodschap kan verspreiden. Waarom kom jij/komt jouw organisatie op tegen racisme en discriminatie? Wat moet er veranderen? …

👉 Laat jouw stem horen tegen racisme en discriminatie en breng je getuigenis. We verzamelen verschillende getuigenissen over racisme waarin we kinderen, jongeren, vrijwilligers en jeugdwerkers aan het woord laten.

  • Breng je graag jouw verhaal en wil je graag jouw stem laten horen tegen racisme en discriminatie? Zijn er kinderen en jongeren in je jeugdwerking of organisatie die zouden willen getuigen? Laat het ons zeker weten via de contactpagina of stuur een mailtje naar lynn.symons@uitdemarge.be!

👉 Zet een lokale actie op. We zetten lokale acties en good practices mee in de kijker. Organiseert jouw jeugdwerking of organisatie een actie of ga je in de aanloop naar 21 maart specifiek aan de slag rond het thema? Contacteer ons via de contactpagina of stuur een mailtje naar lynn.symons@uitdemarge.be!

👉 Concreet aan de slag tegen racisme en discriminatie in jouw werking?

  • Met Racisme: Stop de pijn schreven Ikrame Kastit en Naima Charkaoui een boek voor iedereen die de pijn van racisme wil stoppen: kinderen die er zelf mee te maken krijgen én kinderen die een bondgenoot willen zijn. Het leert je hoe racisme eruit kan zien, dat racisme kwetsuren veroorzaakt, en hoe je ermee omgaat.
    Op deze pagina vind je bovendien heel wat extra materiaal. Zo heeft het boek verschillende invulpagina’s, als aanknopingspunten voor verder gesprek. Ze zijn rechtstreeks te downloaden. Ga dus meteen van start!
    Ook op de andere pagina’s vind je heel wat nuttige links en meer informatie.

👉 Onderteken met je organisatie de visietekst tegen racisme in het jeugdwerk en schaar je mee achter Jeugdwerk tegen racisme!

👉 Onderschrijf mee de eisen van het Platform 2103 en doe op zondag 19 maart 2023 mee aan de lokale acties op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel: onder meer in Antwerpen, Brussel, Gent, Ieper, Kortrijk, Oostende, Brugge, Genk en Leuven.
Check alle praktische info en details op de website van het Platform en sluit je aan!

🔎 Meer info of vragen? Contacteer ons dan via de contactpagina of stuur een mailtje naar lynn.symons@uitdemarge.be.

Laat ons opnieuw massaal actie voeren!

Racisme: Stop de pijn

Racisme: Stop de pijn (Naima Charkaoui en Ikrame Kastit) is een boek (9+) voor iedereen die de pijn van racisme wil stoppen: kinderen die er zelf mee te maken krijgen én kinderen die een bondgenoot willen zijn. Het leert je hoe racisme eruit kan zien, dat racisme kwetsuren veroorzaakt, en hoe je ermee omgaat. Je kan het in je eentje lezen, met een vriendin of vriend of samen met een volwassene – een ouder of opvoeder, een leerkracht, een leider of leidster in de jeugdvereniging.
Stop de pijn. Begin met dit boek.

>> Check meer info op deze pagina.

Lees meer:

  • Uggi, E. & Bonne, G. (15 februari 2023). Mensen met Afrikaanse roots over racisme: ‘Veel mensen zwijgen en doen niks.’ Sociaal.net.
  • Vanheusden, K. (21 maart 2022). Naima Charkaoui en Ikrame Kastit schrijven boek over racisme: “Ook voor kinderen is erover praten heel belangrijk.” Gazet van Antwerpen.
  • Dapaah, J. & Maenhout, K. (19 maart 2023). Interview Naima Charkaoui en Ikrame Kasti: ‘Veel mensen missen racismewijsheid.’ De Standaard.
  • Joosen, G. (21 maart 2023). Mensen van Afrikaanse afkomst ondervinden volgens Unia nog vaak racisme in onze maatschappij. VRT NWS.
  • Felten, H. & Broekroelofs, R. (3 maart 2022). Lessen over discriminatie op basisschool kunnen nog beter. Sociale Vraagstukken.
  • Azabar, S. (27 januari 2021). Wat het jeugdwerk kan doen tegen racisme. Sociaal.net.
  • De Roover, A. (8 december 2020). Dertig jeugdwerkorganisaties richten netwerk tegen racisme op. Formaat.be & Formaat Magazine.
  • Barrie, M. & Hintjens, F. (12 oktober 2020). Sociaal werk moet strijden tegen racisme. Sociaal.net.
  • Logtman, S. (6 oktober 2020). 7 eye-openers voor meer inzicht in racisme en discriminatie. Atlas Magazine.
  • Bogaerts, N. & Develtere, L. (24 juni 2020). Armoede en racisme: ‘Heel wat jongeren zijn het kotsbeu’. Sociaal.net.
  • School jezelf bij over racisme met deze boeken, docu’s en podcasts. (2020). Knack.
  • Het middenveld is meer waard dan je denkt. Samen tegen racisme. (4 december 2019). Uit De Marge vzw & Chirojeugd Vlaanderen.
  • Van Garderen, F. (19 maart 2019). Jongeren over racisme: “Ik vraag mij weleens af: ‘Hoelang ga ik die opmerkingen nog kunnen slikken?’”. De Morgen.